Johanna Budwig-dietten

Linfrøolje-dietten ble forsket på av Johanna Budwig, tysk biokjemiker og ekspert på fettsyrer og oljer i kostholdet, fra 1951. Dr. Budwig har doktorgrad i naturvitenskap, har medisinsk utdannelse, farmasøytisk utdannelse, utdannelse i fysikk, botanikk og biologi. Hun er best kjent for omfattende forskning på egenskapene til og fordelene med bruk av linfrøolje i kombinasjon med svovelproteiner (sulfurproteiner) i kostholdet. I løpet av mange år publiserte hun flere bøker om dette emnet, bla. "Cancer--A Fat Problem," "The Death of the Tumor" og "True Health Against Arteriosclerosis, Heart Infarction & Cancer." Hun var nominert til Nobelprisen syv ganger.

Dr. Budwig fant at blodet hos alvorlig syke kreftpasienter viser mangel på visse viktige og essensielle næringsstoffer, bla. stoffer kalt fosfatider og lipoproteiner – blodet hos friske individer inneholder alltid tilstrekkelige mengder av disse essensielle stoffene. Hun fant at når disse naturlige stoffene blir tilført hos pasienter i løpet av omtrent tre måneder blir tumorer gradvis mindre, kreftene kommer tilbake og anemi forsvinner, og symptomene på kreft, svekket leverfunksjon og diabetes bedrer seg.

Videre så hun at når hun kombinerte linfrøolje – som har en sterk helbredende egenskap basert på umettede elektronrikt fett - med cottage cheese som er rik på svovelproteiner, (sulfurproteiner) ville den kjemiske reaksjonen gjøre olje vannløselige og gjøre at den absorberes lett gjennom celleveggene. ”Jeg har fått vitnesbyrd fra mennesker over hele verden som hadde blitt diagnostisert med dødelig kreft (alle typer kreft), sendt hjem for å dø, og de var faktisk kurert og levde et sunt og normalt liv.” Ikke bare hadde Dr. Budwig brukt sitt opplegg for behandling av kreft, men hun behandlet også andre kroniske sykdommer. ”Dr. Budwig-protokollen” ble en suksess der tradisjonell ortodoks medisin sviktet.

Hun påpekte at svulster kan reverseres ved å spise enkel mat - cottage cheese sammen med linfrøolje. Dette medfører på naturlig vis at tumorer eller svulster oppløses og forsvinner. Dr. Budwig trodde ikke på bruken av veksthemmende behandling av tumorer som kjemoterapi eller stråling. Sitat: "Jeg vil påstå at vanlig behandling på sykehus i tilfelle tumorøs vekst, helt sikkert fører til forverring av sykdommen og en raskere død, og hos friske mennesker fører dette hurtig til kreft."

Dr. Budwig oppdaget en enkel måte på hvordan man kan tilføre de tiltrengte essensielle stoffene kroppen så desperat trenger i den daglige dietten. Ved ganske enkelt å spise en kombinasjon av to helt naturlige og velsmakende typer mat kan kreft ikke bare forebygges, men også kureres. De to mattypene det dreier seg om - organisk linfrøolje og cottage cheese – må spises sammen fordi egenskapene til den ene komplementer egenskapene til den andre slik at de kan aktiveres.  

Etter mer enn ti års grundig klinisk bruk ble Dr. Budwigs enkle oppskrift beviselig en suksess der mange vanlige medisinske behandlingstyper har feilet. Dr. Budwigs anbefalinger har vært anvendt terapeutisk i Europa for å forebygge utbredte sykdommer som leddgikt, hjerteinfarkt, uregelmessig hjerterytme, psoriasis, eksem og også andre hudlidelser, Immune Deficiency Syndromes (multippel sklerose og flere autoimmune sykdommer), diabetes, lungelidelser (respiratoriske sykdommer), magesår, leverplager, prostata, hjerneslag, hjernesvulster, problemer i hjernen (styrker hjerneaktivitet), arteriosklerose og andre kroniske tilstander.

Tusener har fått hjelp av hennes funn. Personlige vitnesbyrd dokumenterer nesten alle typer kreft og svulster, til og med i langt framskredne tilfeller. Dr. Budwig har gjort at mange alvorlig syke har gjenvunnet helsen, og selv pasienter som har vært oppgitt av vanlige leger har blitt helt friske. Basisen i Dr. Budwigs kostprogram er altså bruken av linfrøolje blandet med cottage cheese.

Dr. Budwig er sterk motstander av det hun kaller “pseudo”fett, dvs. herdet fett, delvis herdet fett, og til og med flerumettet fett. Den kjemiske framstillingsprosessen som disse har vært gjennom gjør at de blir skadelige og de avleires i kroppen. For eksempel utstøter hjertet disse fettstoffene og de ender dermed opp som uorganisk avfall i selve hjertemuskelen. Her blokkerer de blodgjennomstrømningen og ødelegger hjertefunksjonen, de hemmer dannelsen av nye celler og flyten av blod, og mengden lymfeveske reduseres. Forskning har vist at fett spiller en svært viktig rolle for at alle deler av kroppen skal fungere optimalt. Lipider er av vital betydning for all naturlig vekst, for fornyelse av celler, for hjernen og for nervefunksjoner. Energireservene våre er basert på omsetningen av fettsyrer. For optimal ytelse krever cellene naturlige flerumettede fettsyrer rike på elektroner slik man finner det i ubehandlet linfrøolje.

Lipider er vannløselige og frittflytende bare når de er bundet til proteiner, og ut fra dette ser man at proteinrik cottage cheese er viktig. Når kvaliteten er god vil elektronrike fettsyrer binde seg til proteiner og lagres til kroppen trenger energi. Denne energikilden er ved behov fullt tilgjengelig.

Budwig hevder at dietten både forebygger og kurerer. Hun sier fraværet av linolsyrer [i den gjennomsnittlige dietten i den vestlige verden] er ansvarlig for oksidering som i sin tur fremmer utvikling av kreft og forårsaker mange andre kroniske lidelser. Teorien hennes er følgende: Omsetningen av oksygen i kroppen lar seg stimulere av proteinsammensetninger som inneholder sulfur (svovel), og disse gjør spesielle oljer
vannløselige. Slike oljer finner man først og fremst i cottage cheese, men også i ost, nøtter, løk og purre, grønnsaker, gressløk og hvitløk.
 
Det er svært viktig at man anvender bare uraffinerte og kald-pressede oljer med høyt innhold av av linolsyrer som i finnes i store mengder i linfrø og i mindre grad i solsikke, soya, poppyseed og valnøtter. Slike oljer bør tas sammen med mat som inneholder de riktige proteinene for å unngå at de har den MOTSATTE EFFEKTEN og således forårsaker skade i stedet for nytte.

Den beste kombinasjonen er som allerede nevnt cottage cheese og linfrøolje. Linfrø kan brukes da de inneholder linfrøolje og de bør være nymalte. Karbohydrater som inneholder naturlig sukker – for eksempel dadler, fikener, pærer, epler og druer – kan også tilsettes. Honning er også å anbefale. Budwig tror at det meste av syntetiske A-vitaminer på markedet er skadelig fordi de er kombinert med oksiderende produkter, mens mye karoten i form av pro-vitamin A fra gulrøtter er å positivt. Vitamin B fra kjernemelk, yoghurt og naturlig gjær er også bra.

Dosering per dag: Det anbefales 110 gram cottage cheese og 40 gram linfrøolje (dette tilsvarer oljen i 120 gram malte linfrø). Disse blander man sammen i en hurtigmikser eller liknende. Blandingen kan søtes med honning, frisk frukt eller andre naturlige smaksemner. 

Dr. Johanna Budwig-blandingen i hurtigmikser:
1 kopp økologisk mager cottage cheese (slik det uttrykkes i USA)
2-5 ss. linfrøolje
nok vann til å gjøre blandingen myk

Alternativt:
1-3 ss. nymalte linfrø (kaffekvern kan også gjøre jobben)
kayenne
hvitløk
rød pepper

De som ikke kan spise melkeprodukter kan finne erstatning i ”Companion Nutrients" hos Nature's Distributors i Arizona, 1-800-624-7114. Disse kapslene inneholder tørket svovelprotein (sulfurprotein) og enzymer som aktiverer de essensielle fettsyrene. En kapsel vil aktivere 1 ss olje.

Gjør blandingen ganske myk. Lag ny for hver dag.

Det aller viktigste i i Budwig-dietten er kombinasjonen av linfrøolje og cottage cheese. (Det følgende er basert oversetterens forståelse – diskusjonsgrupper finnes på nettet og kan kanskje bringe større klarhet:) Ved forebygging og i mildere tilfeller kan man spise bare dette i tillegg til det vanlige kostholdet. For mer alvorlige tilstander kan man anvende et program hun anbefaler:

Pasienten tar ingen næring til seg på dag 1 annet enn 250 ml linfrøolje med honning pluss nypresset fruktjuice (uten sukker!). I tilfelle en veldig syk person, kan champagne brukes den første dagen i stedet for juice, sammen med linfrøolje og honning. Champagne er lett absorberbar og har en viktig hensikt - fordi den er så lettopptakelig kan den få pasienter som så og si er på dødsleiet, tilbake til livet igjen.

Klyster på 250 ml olje er en annen måte å få denne svært livsfremmende, ELEKTRONRIKE oljen inn i kroppen på. Den kan også brukes på huden for transdermal absorpsjon.

Videre:
1) Hvitt sukker er absolutt forbudt! Druesaft kan tilsettes andre nypressede typer juice for å variere smaken.

2) Annen 'forbudt' mat er:

- Alt animalsk fett.
- Alle salatoljer (inkludert kommersiell majones)
- Alle typer kjøtt (for å unngå kjemikalier og hormoner)
- Smør
- Margarin
- Preservert kjøtt (konserveringsmidlene blokkerer opptaket av linfrøolje)

3) Nypressede vegetabilske safter er bra - gulrot, selleri, eple og rødbete.

4) Varm te tre ganger daglig er påbudt – te av peppermynte, rosehip eller drue – og alle kan søtes med honning. En kopp svart te før midt på dagen anbefales.

DAGLIG KOSTPLAN

Før frokost - et glass acidophilus-melk eller saft av surkål.

Frokost - mysli (vanlig kornblanding – uten sukker!) tilsatt 2 ss (30 ml) linfrøolje og honning og frisk frukt etter sesong - bær, moreller, aprikoser, fersken, revet eple. Varier smaken fra dag til dag. Bruk nøtter, men ikke peanøtter!, urtete eller svart te. En 120-gramsporsjon av ”The Spread” (se nedenfor for hvordan man tilbereder). Dette er greit å spise "som det er", eller spis det sammen med annen mat som er anbefalt.

Morgente (kl 10) - et glass frisk gulrot juice, eple, selleri eller rødbete/eplejuice.

Lunsj - rå salat med yoghurt eller linfrøoljemajones (oppskrift nedenfor). I tillegg til grønne salater, spis raspet nepe, gulrot, kålrabi, reddik, surkål eller blomkål. Pulver av pepperrot, gressløk eller persille kan tas med for smakens skyld.

Varme måltider - kokte grønnsaker, poteter, og for eksempel korntyper som ris, bokhvete og hirse kan spises samtidig. Sammen med dette tar man ”The Spread” eller ”The Mayo” (linfrøoljemajones) for smaksopplevelsen og for å øke inntaket av linfrøolje. Videre, bland ”The Spread” med poteter for å få et spesielt kraftig måltid. Legg til karve, gressløk, persille eller andre urter.

Dessert: Bland frukt (ikke de som man brukte til frokost) med ”The Spread”. I stedet for honning bruker man sitronsaft, vanilje eller bær.

Ettermiddagste (kl 16) - Et lite glass naturlig vin (uten konserveringsmidler) eller champagne eller frisk fruktjuice med 1-2 ss honningbedekte linfrø.

Middag (om kvelden) - Spis denne litt tidlig, omkring kl. 18. Lag et varmt måltid av bokhvete-, havre- eller soyakaker. Bokhvetegryn er det aller beste og kan tilsettes grønnsakssuppe, eller bruk dem til å lage kaker med urtesaus. Søte sauser og supper kan alltid ”sprites opp” med helbredende energi ved å kombinere med ”The Spread”. Bare honning eller druesaft kan brukes som søtningsmidler. Hvitt sukker (eller brunt!) er IKKE tillatt! Bare nypresset juice og IKKE juice på boks (fare for konserveringsmidler). Kun nypresset juice.

Oppskrift for "The Spread":

Tøm 250 ml linfrøolje i en hurtigmikser og tilsett 450 g 1%-fett cottage cheese (lavt fettinnhold) og 4 ss (60 ml) honning. Bland og tilsett akkurat nok mager melk eller vann for å få innholdet i bollen til å blande seg. Etter 5 minutter vil man ha et produkt som ikke har smak av olje og heller ingen olje'ring' i bollen synes når man skyller den.

Alternativt kan man bruke yoghurt i stedet for cottage cheese i forholdet 30 g yoghurt til 1 ss (15 ml) linfrøolje og honning og bland slik som beskrevet tidligere (i hurtigmikser).

MERK: Når linfrøolje er blandet slik, forårsaker den ikke diaré selv i store mengder. Den reagerer kjemisk med sulfurproteiner i cottage cheese, yoghurt, etc.

Slik lager man 'Mayo' (majones):

Bland 2 ss (30 ml) linfrøolje, 2 ss (30 ml) melk og 2 ss (30 ml) yoghurt.

Etterpå tilsetter man 2 ss (30 ml) sitron (eller eplesidereddik) og så 1 ts (2,5g) sennep pluss noen urter som merian eller dill.

Deretter, legg 2 eller 3 skiver pickles fra helsekostbutikken (ingen konserveringsmidler, takk! Les etiketten!) og en klype urtesalter.

Ifølge Dr. Budwig, må du bruke denne dietten i minst 5 år. Hvis du bryter reglene i denne perioden, sier Dr. Budwig (dvs. spise konservert kjøtt, sukkertøy, osv.), vil svulster noen ganger begynne å vokse svært fort.

Linfrøolje harskner lett (blir denaturert) av oksygen, varme og lys. Harsk olje er dårlig for helsen, slik at oljen MÅ være produsert under de beste forhold, pakket i nitrogen i lystette beholdere, nedkjølt før bruk, være så fersk som mulig, og så stabiliseres med protein (”The Spread”, etc) umiddelbart når beholderen er åpnet. Produktmerker å være på utkikk etter omfatter Omegaflo og Barleans. Disse bør oppbevares i kjøleskap og brukes innen et par måneder etter åpning.

Linfrø kan som nevnt brukes i stedet for ren linfrøolje. Frø trenger bare å knuses i en hurtigmikser eller i en kaffekvern. Man trenger tre ganger mengden av frø for å få en oljeekvivalent (mht. vekt). Frø inneholder mye kalorier, så man kan gå opp i vekt. Frøene har også høyt innhold av vannløselig fiber slik at blandet med væske tenderer de til å lage en stadig hardere "gele". Nymalte frø kan strøs på müsli og bør spises umiddelbart.

Her er et nettsted der man får vist på film hvordan man lager blanding av linfrøolje og cottage cheese (i begynnelsen lager man ikke nødvendigvis så store mengder som vist):
www.youtube.com/watch?v=RSoddptWL0s

Kilder:
http://www.cancure.org/budwig_diet.htm
http://cancertutor.com/Cancer/Budwig.html